Kolacija za slobodu medija

Poslednja verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, sa kojom će, kako je rečeno novinarskim i medijskim udruženjima, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izaći na javnu raspravu, sadrži rešenja koja su za Koaliciju neprihvatljiva, koja neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i u suprotonosti su sa Medijskom strategijom.

Rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde. To praktično znači, da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana. Suprotno ideji sa kojom je ova odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika, država sada predlaže kažnjavanje medija koji su u sistemu samoregulacije i obavezali su se na poštovanje Kodeksa.

Koalicija za slobodu medija upozorava da je ovaj predlog poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta.

Vlada Srbije predloženim suštinskim izmenama u poslednjem trenutku, nakon što je Radna grupa već usaglasila tekst Nacrta zakona, pokazuje da nema nameru da ovim zakonom uredi medijske prilike u Srbiji, već da nagradi neprofesionalnost, neetičnost i nedogovornost.

Nacrti dva medijska zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima) koji će se naći na javnoj raspravi, sadrže i druga slična, neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima je potpuno obesmišljen i dosadanji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije.